Tarta cytrynowa

with Brak komentarzy
cytrynowa tarta
Pogoda piękna i sezon rozpoczęty. Pracy w ogrodzie cała masa i nie chce się w domu, przed komputerem siedzieć 🙂 A zaległości rosną jak szalone. Na szczęście spotykamy się na żywo, na festynach, warsztatach, czy smacznych wieczorach. Od takich spotkań to nawet ogród mnie nie odciągnie. Uwielbiam je. Możemy porozmawiać, poczęstować się, ach co będę mówiła. Wiecie doskonale jak to jest, spotkania z drugą osobą nic nie zastąpi.

Nie znaczy to, że opuszczam kuchnię i nie będę gotowała. Wręcz przeciwnie. Jak wiecie z moich mediów społecznościowych, będę miała całkiem nową kuchnię, znacznie większą i praktyczniejszą, a wszystko po to, żeby jeszcze wygodniej i więcej gotować.
Dzisiaj zabiorę Was w podróż do Anglii. Przygotuję obłędną tartę cytrynową, która jest świetna do kawy lub herbatki kiedy,przyjdą goście, a nawet dla siebie na podwieczorek na tarasie.
Ściskam Ilona ♥
 tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

Potrzebne będą:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 120 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 łyżki śmietany gęstej
  • lemon curd (przepis)

Obie mąki przesiewamy na stolnicę, dokładamy pokrojone w kostkę masło, cukier i sól. Zagniatamy ciasto. Pod koniec dokładamy zimną śmietanę, dokładnie łączymy i robimy z ciasta kulę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

Po czasie, wałkujemy ciasto, wkładamy do formy na tartaletki (lub jedną tartę) nakłuwamy i ponownie wkładamy na chwilę do lodówki, żeby się dobrze schłodziło.
Gotowe ciasto pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach C. Ciasto musi był ładnie zarumienione. Upieczone odkładamy do ostygnięcia, następnie nakładamy porcję lemon curd.
Przed podaniem musimy dokładnie schłodzić.
Moja rada:
Kiedy robię małe tartaletki pozostawiam kilka dla niezapowiedzianych gości. Warto być gotowym na takie niespodzianki. Tartaletki bez nadzienia trzymamy w suchym miejscu w papierowych torebkach. Wytrzymają około 2-3 tygodni. W awaryjnych sytuacjach tartaletki wypełniamy nadzieniem i gotowe.
 tarta cytrynowa
Follow Ilona:

Latest posts from