Blog

Przepis: Steki z bakłażana z wołowiną i hummusem

To najlepszy szybki i łatwy przepis! Jest tylko sześć składników, a całość jest gotowa w pół godziny. To idealny wybór, gdy chcesz zjeść pyszną kolację po ciężkim dniu. W dodatku zawiera tylko 8 g węglowodanów na porcję!


Ten przepis pochodzi z nowej książki CSIRO Low Carb Diet Quick & Easy. Jest to trzecia książka z serii CSIRO Low Carb i zawiera ponad 100 nowych przepisów, które można przyrządzić w 20 minut lub krócej. To świetna inspiracja do przygotowania posiłków, którą warto mieć pod ręką.

Na naszym blogu znajdziecie również pysznego kurczaka puttanesca z tej książki, więc koniecznie sprawdźcie i kupcie egzemplarz książki, aby poznać więcej cudów na weekend!

Steki z bakłażana z wołowiną i hummusem

Serwuje 4 | Przygotowanie: 15 minut | Gotowanie: 15 minut | Stopień trudności: Niski

Składniki

  • 2 małe bakłażany (600 g), pokrojone w plastry o grubości 1 cm
  • 600 g chudej wołowiny w paskach, doprawionej pieprzem
  • 1⁄3 szklanki (80 g) hummusu
  • 2 x 180 g paczki mieszanki liści baby leaf i buraków
  • 20 pestkowych oliwek kalamata
  • plasterki cytryny, do podania

Instrukcje

  1. Rozgrzać dużą patelnię grillową na dużym ogniu. Dodać połowę bakłażana i smażyć po 2 minuty z każdej strony lub do momentu, aż zmięknie i nabierze złotego koloru. Przełożyć na talerz i powtórzyć z pozostałymi bakłażanami.
  2. Dodać połowę wołowiny na patelnię i smażyć, ciągle obracając, przez 2 minuty lub do uzyskania złotego koloru i średniego stopnia wysmażenia. Przełożyć na talerz i powtórzyć z pozostałą wołowiną.
  3. Na każdy talerz nałożyć odrobinę hummusu, a następnie ułożyć mieszankę liści, bakłażana, wołowinę i oliwki. Podawać z plasterkami cytryny.

Przepis zaczerpnięty z książki The CSIRO Low-Carb Diet Quick & Easy autorstwa profesora Granta Brinkwortha i dr Pennie Taylor. Dostępna już teraz, Macmillan Australia, RRP 34,99 USD.







-

Zobacz również