Bajgle

with Brak komentarzy

bajgle

Bajgle były dla mnie zawsze ciekawostką kulinarną. Chciałam wypróbować przepis, który dawno znalazłam, ale nigdy nie mogłam znaleźć czasu. Prawda jest taka, że przy tym pieczywie jest troszeczkę zabawy. Ale myślę, że warto. Niedzielne śniadanie ze świeżutkim bajglem? Czego chcieć więcej,
Ściskam Ilona ♥
  

Bajgle

Potrzebne będą:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru + 1 łyżeczka cukru do wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 14 g świeżych drożdży
  • 300 ml wody letniej
 Do dekoracji
  • białko
  • ziarna do posypania
Robimy zaczyn. DO letniej wody wsypujemy łyżeczkę cukru, drożdże i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby podwoiły swoją objętość.
Następnie do miski wsypujemy pozostałą mąkę, sól i nasz gotowy zaczyn. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Musi być elastyczne. Przykrywamy miskę z ciastem lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Kiedy nasze ciasto wyroście delikatnie zagniatamy i dzielimy na 10 kawałków. Z każdego formujemy kulę, następnie palcem robimy otwór** na około 3 cm.
Przygotowane bajgle układamy na blasze, przykrywamy ściereczką i ponownie odkładamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie, gotujemy w dużym garnku wodę, dodajemy łyżeczkę cukru. Kiedy woda zacznie wrzeć ostrożnie kładziemy na wodzie bajgle i gotujemy 2 min z każdej strony. Wyciągamy i osuszamy na papierze lub ręczniku. Gotowe bajgle układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy ulubionymi ziarnami. Pieczemy 15 min w temperaturze 200 st. C.

Moja rada:

** Palec można go pomoczyć wodą lub olejem, żeby ciasto się nie przyklejało.

źródło przepisu Moje wypieki

Follow Ilona:

Latest posts from