Chleb pszenno-gryczany i ciekawostki

with 6 komentarzy
chleb pszenno gryczany

 

Sierpniowe WITAM do WSZYSTKICH 🙂 Jak mijają Wam wakacje? U mnie powoli się kończą. I choć jak można było zauważyć (po ilości przepisów na blogu) troszeczkę sobie urlopowałam, to nie próżnowałam tak całkowicie. Ps. Chyba by się przydało. Troszeczkę Wam dzisiaj opowiem. Jeden weekend spędziłam na see bloggers, mam nadzieję, że wkrótce uda mi się napisać na ten temat coś więcej (choć  niestety zdjęć mam odrobinę i to z telefonu), Kilka dni spędziłam w różnych ciekawych miejscach. To były ciekawe momenty razem z rodziną, wakacje na całego, ale to była również część pracy. Od września rusza pełną parą projekt, nowa marka, której z dumą stwierdzam jestem współtwórcą WAY OF TASTE dopiero rozwija skrzydła, ale to najcudowniejsze miejsce w sieci dla każdego, kto ma coś do powiedzenia 🙂 Więcej na ten temat zdradzę Wam już wkrótce 😉 Na chwilę obecną zapraszam Was do obserwowania instagrama 🙂
Jest super. Poza tym już w ostatni weekend sierpnia zaproszę Was do Gdańska, gdzie odbędzie się Beer Food Wine Festival, na którym poprowadzę smaczny pokaz kulinarny. Pogadamy przy smacznym jedzeniu, o smacznym jedzeniu. A we wrześniu, co tu dużo mówić O!KUCHNIA Festival – szał i zapowiada się niesamowicie. Także sami widzicie. Dzieje się, oj dzieje. Ciekawie, smacznie i bardzo na żywo 🙂

Ściskam
Ilona ♥

chleb pszenno gryczany

Chleb pszenno-gryczany

Potrzebne będą:
  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g mąki gryczanej
  • 3 łyżki melasy z karobu
  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Mleko i wodę mieszamy z melasą. Następnie rozpuszczamy w płynie drożdże, dokładamy 1 łyżkę mąki i odstawiamy do podwojenia swojej objętości.
Pozostałe składniki wrzucamy do miski, dokładamy gotowy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Musi być gładki i elastyczne. W razie potrzeby, podczas wyrabiania ciasta można podsypać mąką. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto, wykładamy na blat, ponownie wyrabiamy i formujemy bochenek (ja robię dwa). Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto pieczemy w 180 stopniach C około 30 minut. Pukając w spód chlebka sprawdzimy czy jest gotowe, uderzenie powinien wydać pusty dźwięk.

Follow Ilona:

Latest posts from
  • Pyszne! 🙂

  • Świetny przepis na chlebek, na pewno skorzystam 🙂
    Zapraszam również do mnie, a tam 52 triki kuchenne, które ułatwią Wam gotowanie.
    O niektórych na pewno nie słyszeliście !

    • Dziękuję. A chlebek musisz zrobić koniecznie.

  • Nigdy jeszcze nie piekłam chleba, ale czas to zmienić 😉

    • Koniecznie. Moim zdaniem warto. Zrób i koniecznie daj znać jak smakował 🙂