Mini pavlova lilakowo-truskawkowa

with 7 komentarzy

pavlova lilakowo-truskawkowa

To jest maj, pachnie lilakiem i pięknym słońcem. Uwielbiam to, kiedy otwieram drwi mieszkania to pierwsze co napotykam po przekroczeniu progu. Oczywiście tego fioletowego cuda nie może zabraknąć w wazonach, ale skoro można nim się zajadać, czemu nie podać jako deseru do aromatycznej kawy. Lubię takie kombinacje. Myślę, że będzie to ciekawy pomysł, a kwiaty na talerzu mogę niektórych zaskoczyć. Kto z Was lubi takie kompozycje? A skoro je się również oczami, to czy nie wyglądają pięknie?

Ściskam
Ilona ♥
 pavlova lilakowo-truskawkowa

Mini Pavlova lilakowo-truskawkowa

Potrzebne będą:
  • 4 białka
  • 200g cukru pudru
  • 2 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
krem:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy przesiany przez sitko cukier puder, nie przerywając mieszania, następnie mąkę ziemniaczaną i ocet. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. W tym czasie wykładamy ubite białka na papier do pieczenia tworząc małe koła lub układając „wianki” bezikowe. W środku robimy delikatnie dołek łyżką. W piekarniku zmieszamy temperaturę piekarnika do 140 stopni i wstawiamy białka na 30-40 minut. Gotowe bezy pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.
Szykujemy krem. Cukier lilakowy wkładamy do miksera lub czystego młynka do kawy i mielimy na cukier puder. Śmietankę kremówkę, mocno schłodzoną ubijamy na sztywno i dokładamy lilakowy cukier puder. Umyte i i osuszone truskawki kroimy na plastry
Wystudzone beziki dekorujemy lilakowym kremem, na górze układamy sporą porcję truskawek i posypujemy kwiatami.
Gotowe, smaczne i niesamowicie aromatyczne.
pavlova lilakowo-truskawkowa
pavlova lilakowo-truskawkowa
Follow Ilona:

Latest posts from
  • gin

    Ja też bardzo takie kombinacje lubię 🙂 Fenomenalnie ta Pavlova wygląda 🙂

    • Super i dziękuję. Muszę zerknąć co u Ciebie smacznego słychać. Pozdrawiam.

  • Cudownie wyszła 🙂

    • Dziękuję 🙂 musisz zrobić, jest pyszna.

  • Pięknie wygląda 🙂 Pozdrawiam 🙂

    • Bardzo dziękuję. Smakuje równie dobrze. Polecam.
      Pozdrowienia

    • Bardzo dziękuję. Smakuje równie dobrze. Polecam.
      Pozdrowienia