Schab w pomidorach

with Brak komentarzy

schab w pomidorach

Czasami sama nie wiem w co ręce włożyć, a w głowie kotłują się kolejne projekty, pomysły. Bardzo chciałabym to wszystko zrealizować, i to chyba już najwyższy czas na zrobienie listy. Musę wyznaczyć priorytety i wykonywać kolejno zadania. Łapiąc 10 srok za ogon (a w moim przypadku to chyba z pięćdziesiąt), nie skończę niczego w wyznaczonym sobie czasie i nie będę zadowolona z efektów. I choć dla niektórych tylko gotuję, tak w rzeczywistym świecie mam o wiele więcej zajęć. Większość z nich, zawodowo, jest w smacznej tematyce i związana jest z gotowaniem. Warsztaty, spotkania, prezentacje, pokazy czy pisanie. Ale część z nich pozornie z moją pracą ma niewiele wspólnego. Ale tylko pozornie. Wkrótce zaczynam kursy z projektowania stron i już teraz wiem, że będą bardzo przydatne do mojego bloga 🙂

Mimo sporej ilości zajęć szykuję posiłki dla całej rodziny regularnie. Owszem zdarza mi się totalne lenistwo i bardzo wtedy się cieszę, ale w ostatnich latach nawet obijanie się muszę zaplanować. Szykuję obiad na dwa dni i jednym z takich smacznych pomysłów jest schab w pomidorach i z porem. Na drugi dzień jest równie smaczny. Mocno nasączony smakiem pomidorów i jeszcze bardziej kruchy. Lubię też w ciemnych sosach śliwkowych, ale mam słabość do pomidorów suszonych, więc poniżdza wersa częściej gości na moim stole.

 

Ściskam
Ilona ♥
schab w pomidarach

Schab w pomidorach z porem

Potrzebne będą:
  • 4 grube plastry schabu
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 por
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów
  • pieprz sól
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
Plastry schabu bardzo delikatnie rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Patelnie rozgrzewamy z łyżką oleju i układamy na niej mięso. Dokładamy posiekany w plastry por i smażymy. Mięso po minucie przekładamy na drugą stronę. Po kolejnej minucie całość zalewamy bulionem, dokładamy pomidory z puszki i suszone pomidory oraz paprykę wędzoną. Patelnię przykrywamy i dusimy całość do miękkości. W razie potrzeby można dodać trochę wody.
Smacznego.
schab w pomidarach
Follow Ilona:

Latest posts from