Masa z pianek marshmallows

with Brak komentarzy

Masa z pianek marshmallows

Masa z pianek marshmallows to świetny pomysł na dekorację tortu nie tylko dla dziecka. Ciasta, które przyjmują inne kształty niż okrągły, klasyczny zawsze są dla mnie wyzwaniem. Każdy kolejny to dla mnie ciekawa lekcja artystyczna. Lubię taką pracę 🙂 i wbrew wszelkim opiniom i pomimo faktu iż czasem przeklnę pod nosem jest to zabawa niesamowicie relaksująca.
Człowiek się skupia, wycisza i zamyka na świat zewnętrzny. Ach, żeby mi takich okazji przybywało 🙂

Torty wielobarwne, ze słodką skorupą stały się bardzo popularne. Angielskie torty są okrutnie słodkie, ale nie o to w nich chodzi. Najważniejszy jest efekt WOW kiedy pokazujemy dziecku ciasto wyglądające jak jego ukochana postać bajkowa lub przedstawiające scenkę ze świata w którym chcieli by zamieszkać. I niech sobie dorośli gadają, ze to jest okropne… najważniejsze są dzieci.
I choć zwykle torty dekorowałam masą plastyczną cukrową tak za namową koleżanki z Wielki Apetyt, zrobiłam masę z pianek marshmallow. Jest znacznie bardziej elastyczna, łatwiejsza w przygotowaniu, a jak mi zasychała, kilka sekund podgrzewałam na parze i była jak nowa. To jak? Podzielicie się ze mną efektami swojej pracy?
Ściskam
Ilona ♥
 Masa z pianek marshmallows

Masa z pianek marshmallows

Potrzebne będą:
  • 300 g pianek marshmallows , białych
  • 4 łyżki wody
  • 700-800 g cukru pudru
  • barwniki spożywcze

Pianki rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 4 łyżkami wody. Jeżeli chcemy barwić, to jest odpowiedni moment, żeby dołożyć barwnik spożywczy. Dokładnie mieszamy, następnie dosypujemy partiami przesiany cukier puder. Całą masę zagniatamy do uzyskania elastycznej i jednolitej masy, która nie będzie się już kleiła do rąk. Gotowe.

Moja rada:
** Najlepsze barwniki to te w żelu, ale proszki również dobrze się sprawdzają. Jeden z trudniejszych do uzyskania jest czerwony, ponieważ zbyt mała ilość barwnika spowoduje, że dosypując cukier puder uzyskamy różowy.
** Aby masa podczas wyrabiania nie kleiła się do rąk można je nasmarować oliwą.
**Należy pamiętać, że masę cukrową jak i piankową należy położyć na dobrze poryty masą maślaną tort, w innym przypadku będzie się rozpuszczał.
Masa z pianek marshmallows
Masa z pianek marshmallows
Masa z pianek marshmallows
Follow Ilona:

Latest posts from