Cantuccini amaretto – doskonałe włoskie ciasteczka

with 1 komentarz
cantuccini amaretto
Od czasu do czasu człowiek popełnia słodkie grzechy, a grzech z cantuccini chętnie popełniam częściej 🙂 Nie wiem co takiego mi odpowiada w tych ciasteczkach, ale całkowicie zwariowałam na ich punkcie. Są doskonałe. Choć tradycyjnie w Toskanii cantuccini podaje się z kieliszkiem vin santo (święte wino), tak ja zajadam się nimi przy pysznej kawie maczając i delektując się. Mmmm przenoszę się wtedy do swojego idealnego świata, gdzie słodkości dodają weny, a nie kilogramów ♥

Cantuccini, zwane również biscotti di Prato (biszkopty z Prato), to ciasteczka podwójnie pieczone, pochodzące z Toskanii. Pieczone są z migdałami oraz cytrynowym lub pomarańczowym aromatem. Ja tym razem upiekłam cantuccini z amaretto, co nadało im dodatkowo migdałowego smaku.
Ciasteczka są suche, chrupiące i kruche, można je długo przechowywać w pojemniku. Jak długo? Jeszcze nie wiem, bo znikają u mnie bardzo szybko. Nawet mój synek wciąga jak szalony, on bez kawy oczywiście 🙂 Choć widział jak ja to robię i dał nura ciastkiem w swojej herbacie 🙂 Polecam
Ściskam
Ilona ♥
 cantuccini amaretto

Cantuccini amaretto

Potrzebne będą:
  • 300 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 2 jajka od szczęśliwych kurek + 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki amaretto
  • 150 g migdałów, uprażonych, grubo posiekanych
  • 2 łyżki mleka

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i amaretto. Całość wykładamy na stolnicę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Kiedy będzie elastyczne i lekko kleiste przekładamy do woreczka i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

Po tym czasie na wyłożoną papierem blachę wykładamy 2 wałki ciasta, szerokości około 5 cm długości 30 cm. Można wałki wycisnąć z worka uprzednio odcinając jego róg lub ciasto na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować i uformować w 2 wałki. Oba układamy w dużym odstępie od siebie, bo urosną. Smarujemy mlekiem i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Po tym czasie wyciągnij wypieczone wałki, zmniejsz temperaturę w piekarniki do 135 stopni C. Ciasto musi około 5 minut przestygnąć. Następnie ostrym nożem (polecam z ząbkami do chleba) kroimy  na 2 cm kawałki. Ciasteczka rozkładamy na blasze i ponownie pieczemy około 30 minut. Musimy pamiętać, żeby w połowie pieczenia ciastka przewrócić na drugą stronę.
 cantuccini amaretto
Przepis i informacje o:
wikipedia
książka: „Księga smaków Toskanii”
Follow Ilona:

Latest posts from
  • gin

    Też je kocham 🙂