Wędzona kiełbasa wieprzowa

with 2 komentarze
kiełbasa wędzona
Całkowicie jestem zafiksowana na punkcie domowych przysmaków. Lubię usiąść wieczorem przy dobrym  filmie, z kieliszkiem dobrego wina i deską rarytasów. Inspiracją jest dla mnie włoskie antipasti mięsne i serowe. Ozdabiam je dodatkowo oliwkami, kaparami czy suszonymi pomidorami. Sami przyznacie, że to jest cudowne. A do tego doskonałe towarzystwo Pana Małżonka. No dobra, rozpłynęłam się, możecie mi zazdrościć 🙂

Kiełbasa brzmi bardzo pospolicie, ale ta jest naprawdę świetna, doskonale się nadaje nawet eleganckie przyjęcia jako przekąska. Cieszy się wyjątkową sympatią wśród moich znajomych, a w te święta miałam wyjątkowo dużo do zrobienia 🙂
Ściskam Ilona ♥

Wieprzowa kiełbasa wędzona

Potrzebne będą:
  • 1000 g karkówki
  • 500 g łopatki
  • 500 g boczku tłustego
  • jelita wieprzowe
  • 300 ml lodowatej wody
  • 12 g soli peklowej
  • 12 g soli himalajskiej
  • 5 g pieprzu świeżo mielonego
  • 5 g papryki słodkiej
  • 5 ziaren ziela angielskiego drobno zmielonego
  • 2 g majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
Z mięsa wycinamy ostrym nożem wszystkie błony, chrząstki i kości, jeżeli są. Następnie oddzielamy chude mięso od tłustego. Całość kroimy na kawałki, tak aby zmieściły się do maszynki. Mięso chude mielimy na dużych oczkach, zaś tłuste na najmniejszych jakie posiadamy. Podczas mielenia na drobnych oczkach można wrzucić czosnek. Tak przygotowane mięso wkładamy do miski, wrzucamy wszystkie przyprawy i zalewamy zimną wodą. Całą mięsną masę bardzo dokładnie ze sobą mieszamy minimum 20 minut. Gotowe mięso przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka godzin. Czasami zostawiam na  noc w lodówce. .
Po tym czasie mięso ponownie mieszamy i wypełniamy wcześniej przygotowane** jelita wieprzowe. Kiełbasę wieszamy na haku lub kiju i suszymy około 2 godziny**
WĘDZENIE
Wędzarnię nagrzewamy do około 60 stopni C wieszamy kiełbasę i powoli zwiększamy temperaturę do 80 stopni. Wędzimy na drewnie z drzew owocowych** około 2 godzin, do uzyskania odpowiadającej nam ciemnej barwy.**
PARZENIE
Po osiągnięciu odpowiedniej barwy wędzonej kiełbasy wkładamy ją na 20 minut do wody w temperaturze 80 stopni C (nie może wrzeć)** Mięso w środku powinno mieć temperaturę 70 stopni C, wtedy jest gotowe. Wyciągamy i układamy na tacy do całkowitego ostygnięcia.
Moje rady:
** Do kiełbasy używamy jelita wieprzowe, około 28 mm.
** Ja kiełbasę wieszam w piwnicy, gdzie jest sucho i przewiewnie.
** Jelita przed wypełnieniem wkładamy na pół godziny do ciepłej wody, ale nie gorącej bo się zaparzą i nie będą użyteczne. Kiedy jelita są już opłukane z soli dodaję kroplę oliwy, żeby łatwiej było nałożyć na kolbę.
** Mięso wędzimy na drewnie z drzew owocowych, bo takie posiadamy, ale można używać innych drzew liściastych buk, dąb itp.
**Należy pamiętać, że podczas parzenia kiełbas, ciemnieją, więc należy wziąć to pod uwagę przy wędzeniu.
** Woda do przenia nie powinna przekroczyć 80 stopni C warto użyć termometru.
 kiełbasa wędzona
Follow Ilona:

Latest posts from
  • gin

    Taka domowa kiełbasa to coś zupełnie innego 🙂 Pyszna musi być 🙂

    • Jest rewelacyjna. Polecam domowe kiełbasy.