Domowa ricotta

with Brak komentarzy
Domowa ricotta
Niestety coraz rzadziej zdarza mi się oglądać telewizję, o programach kulinarnych nie wspominając. Na szczęście mój synek, jako bobas wyciszał się przy najlepszych, światowych szefach kuchni, więc nawet jak teraz włączę, nie krzyczy na pół domu ” nie, to nie!!” Tylko przysiada się i ogląda z zaciekawieniem.

Dzisiejszy przepis jest z programu Iny Garten, choć przypuszczam, że pomieszałam, bo jak to zwykle bywa, proporcje nie zapisałam. Podam swoje 🙂 Mimo to, smak jest rewelacyjny. Delikatny, kremowy, yummy.

Polecam ten przepis. Domowa rikotta jest doskonała nie tylko na kanapki. Warto też pamiętać, że taki smakołyk polany delikatnie miodem, może być świetnym deserem dla naszego Malucha, więc ten przepis z przyjemnością umieszczam w cyklu Kuchnia Malucha, do którego podglądania zachęcam.
Ściskam
Ilona ♥
ps. Z podanych proporcji wychodzi około 250 g ricotty.
Domowa ricotta

Domowa ricotta

Potrzebne będą:
  • 1 l mleka świeżego, tłustego (NIE UHT)
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki octu
  • szczypta soli
Mleko ze śmietanką gotujemy i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy zacznie się podnosić, zmniejszamy gaz do minimum, solimy do smaku, dolewamy ocet i mieszając czekamy, aż wytrąci się serwatka. Gotujemy jeszcze 3 minuty delikatnie mieszając, wytrącając grudki serka. Wyłączamy gaz, odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie sitko wykładamy potrójnie złożoną gazą lub pieluszką tetrową ** i przelewamy nasz serek. Odkładamy do całkowitego odsączenia.
Ja wieszam serek nad zlewem nawet na całą noc. Podajemy na słodko lub wytrawnie.
Moja rada:
** Jeżeli używamy tetrowej pieluszki, należy pamiętać, że przed pierwszym użyciem powinno, się wyparzyć i używać tylko do celów serowarskich.
Na rynku są również dostępne specjalnie do tego celu przeznaczone chusty serowarskie.
 Domowa ricotta
Follow Ilona:

Latest posts from