Bułki z czarnuszką

with 4 komentarze

bułki z czarnuszką

Pieczywo domowe wprost uwielbiam. Przygotowanie bułeczek nie stanowi dla mnie żadnego problemu. Przy moim braku cierpliwości do drożdżowych wypieków, sprawę ułatwia dobra organizacja 🙂 Ciasto to 10 minut, podczas wyrastania, na przykład mini wyścigi z dzieckiem i tak dalej…

Jak sobie przypomnę, jakie tabu stanowiły dla mnie drożdże śmieję się i stukam w głowę, heh.

Pan Małżonek właśnie wybiera się w delegację, więc świeże bułeczki z pysznym wędzonym schabem będą doskonałe. Do tego jakiś ogóreczek 🙂

Muszę powiedzieć, że te właśnie bułeczki lubię najbardziej. Czarnuszka dodaje subtelnego smaku i wzbogaca odrobinę nasze pszenne pieczywo. A jak wszystkim wiadomo czarnuszka cudownym nasionkiem jest, który posiada między innymi właściwości antyzapalne, antynowotworowe i niesamowicie chroni nasz organizm. Używam jej sporo i prawie do wszystkiego i strasznie polubiłam jej smak. I wiem, że warto. W jej towarzystwie nawet mąka pszenna uznana za zło, zyskuje sporo. A przyznać się muszę, że właśnie z tej mąki uwielbiam najbardziej pieczywo i inne wypieki, za co Pani dietetyk mnie pogryzie 🙂 Cóż… nigdy nie mówiłam, że jestem doskonała 🙂
Tym czasem, życzę Wam miłego dnia i znalezienia czasu na małe wypieki.

Ściskam
Ilona ♥

bułki z czarnuszką

Pszenne bułki z czarnuszką

Potrzebne będą:

  • 550 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki czarnuszki mielonej
  • 2 łyżeczki czarnuszki w ziarnach
  • 20 g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka
  • 120 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko od szczęśliwej kurki
  • 50 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Mleko i wodę delikatnie podgrzewamy. Powinny mieć temperaturę pokojową. wlewamy do miski, dokładamy drożdże, cukier i 3 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy, aż drożdże urosną.

Następnie dokładamy jajko, olej łączymy i wsypujemy połowę mąki i czarnuszkę. Mieszamy i dosypujemy pozostałą mąkę. Ciasto zagniatamy, powinno być jednolite i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, zagniatamy ponownie przez chwilę i dzielmy na 15 części. Formujemy kulki i układamy na blasze pozostawiając spore odległości między nimi*. Przykrywamy ściereczką i ponownie odkładamy w ciepłe miejsce, żeby bułeczki urosły.
Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 25 minut.
Bułeczki powinny się ładnie zarumienić.
Wyciągamy i studzimy na kratce.Moja rada:
* Do tej ilości bułeczek używam dwie blachy, które są elementem piekarnika. Kiedy ułożymy bułki zbyt blisko, po wyrośnięciu mocno się posklejają.
bułki z czarnuszką
Follow Ilona:

Latest posts from
  • Kocham czarnuszkę 🙂 a w połączeniu z pieczywem …. jest genialna

    • Zgadzam się z Tobą w 100%. Czarnuszka jest doskonała pod każdym względem. Ma też niesamowite możliwości. Przygotowałam materiał na ten temat. Zapraszam za kilka dni. Pozdrawiam i dziękuję za wizytę.

  • Czarnuszce w pieczywie mówię zawsze TAK

    • Dokładnie tak jak ja 🙂 pozdrawiam