Ziemniaki pieczone

with 4 komentarze
 ziemniaki pieczone
Wielu moich znajomych i cała rodzina wie, że jestem uzależniona od… ziemniaków. Tak, to warzywo mogłabym jeść pod każdą postacią. Na szczęście sam ziemniak tuczący nie jest, lecz silnie rozpychający. Ale i tak nie mogę się powstrzymać. Nie wiem skąd moja miłość do kartofla 🙂 Może dlatego, że mam pyrę poznańską w drzewie genealogicznym? Cóż, nie będę tego analizowała, tylko zjem sobie pieczone ziemniaki. Yummu, uwielbiam je z domowym keczupem  lub sosem czosnkowym.
A Wy lubicie ziemniaki? Pod jaką postacią? Ja lubię chyba pod każdą, polecam też korokiety (przepis). Są obłędne. Piszcie do mnie 🙂
Ściskam Ilona
ziemniaki pieczone

Pieczone ziemniaki

Potrzebne będą:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 główka czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól morska
  • oliwa aromatyzowana (przepis)
  • papryka słodka grys

Ziemniaki myjemy i kroimy w grube plastry. Układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą, papryką i posiekanym tymiankiem. Czosnek bez obierania kroimy na pół i układamy pomiędzy ziemniakami. Całość skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut*.

* Długość pieczenia uzależniona jest od grubości ziemniaków.
* Młode ziemniaki pieką się krócej.
 ziemniaki pieczone

Follow Ilona:

Latest posts from
  • Spróbowałam 🙂 mąż się odgraża, że innych nie będzie jadł 🙂 Katarzynka

    • Prawdę mówiąc, nie dziwię się 😉 Też je lubię.

  • Wyglądają naprawdę apetycznie. Pieczone w piekarniku nie opływają olejem jak smażone, a i wyrzuty sumienia są mniejsze 🙂 A tu w mojej ulubionej formie – ze skórką… jakoś tak je wolę bardziej.
    A do tego sos czosnkowy pasuje idealnie… aż zgłodniałam 🙂
    Pozdrawiam

    • Też nie wiedzieć dlaczego lubię ze skórką 🙂